Activitats per desenvolupar el llenguatge a l’estiu

Com ja hem vist anteriorment, el llenguatge és una destresa que s’aprèn de manera natural a través d’una sèrie d’intercanvis amb l’entorn que envolta el nen, per la qual cosa l’estimulació s’ha de fer de la mateixa manera, a través del diàleg i el joc. És per això que en aquest article ens centrem en el joc com a eina per afavorir el desenvolupament del llenguatge dels nens, especialment d’aquells amb edats compreses entre els 2 i els 4 anys, que comencen un nou cicle a l’escola i necessiten reforçar el seu aprenentatge durant les vacances. Apart de jocs, us proporcionem també alguns consells que milloraran aquest desenvolupament:

 

Orientacions per al desenvolupament del llenguatge a l’estiu:

  • Evitar l’ús d’ampolles especials per a nens (similars a la forma del biberó) o canyes (habituals als granissats quan arriba l’estiu). És millor que el nen aprengui a beure de qualsevol got o a utilitzar cullera per afavorir el desenvolupament de la musculatura orofacial.

 

  • Aprofitar els entorns diferents o nous pel nen, treballant així el vocabulari en diferents contextos (platja, muntanya, càmping, hotel, piscina, etc.) i ampliant-ne el lèxic. Es poden fer fotografies i, posteriorment, quan siguin a casa, repassar el vocabulari après. Això, a més, els permetrà treballar el llenguatge descriptiu o narratiu.

 

  • Una altra opció és jugar al veig-veig en les situacions comentades prèviament. Aquest joc permet desenvolupar la consciència fonològica de les paraules (clau en l’aprenentatge de la lectoescriptura), ja que els nens han de pensar en la primera lletra de les paraules (“veig una cosa que comença per la lletra…”). D’aquesta manera, treballen la consciència fonològica de les paraules alhora que reforcen el vocabulari dels infants.

 

  • Inflar globus millora el to dels músculs de la cara (especialment dels llavis), cosa que permet una millor vocalització i pronunciació de les paraules, sent aquestes més precises, ja que els llavis tenen un to muscular més gran. En aquest cas, en lloc de globus, es pot aprofitar que és estiu per treballar amb el nen mentre inflen flotadors, inflables, pilotes, matalassos, etc. N’hi ha per molts per escolllir!

 

  • Els gelats poden ser una excel·lent eina per treballar la musculatura oral, especialment la llengua i els llavis. Juguin a ambrutar-se la cara col·locant una mica de gelat al voltant de la boca per després treure’l amb la llengua. Així, per exemple, poden treballar moviments verticals amb la llengua, laterals (d’una comissura a una altra de la boca), cercles amb la llengua (repassant els llavis), etc.

 

  • Si fareu un viatge llarg amb cotxe o tren, per exemple, podeu aprofitar per cantar cançons que li agradin o motivin el nen. Amb les cançons afavorim el desenvolupament del ritme, la prosòdia i la memòria auditiva, entre d’altres.

 

  • Feu diferents tasques de la casa junts. Exemple: una opció de vacances pot ser cuinar amb el nen. Per fer-ho, haureu de fer una llista de la compra amb tots els ingredients que necessiten, després anireu junts a comprar al supermercat, realitzareu la recepta pas a pas (treballant així l’organització i l’estructuració d’idees i del llenguatge), etc.

 

  • Llegiu contes e pscollits pel nen, una vegada i una altra si cal, treballant així el vocabulari que conté el conte, l’estructura de les oracions i les habilitats narratives (què passa primer, què passa després, com acaba el conte, etc.). Podeu recrear-se a les pàgines que més li agradin al nen, encara que ja les hagi vist moltes vegades, no passa res. Comenteu o descriviu què hi ha a la pàgina, què és el que més us agrada, etc.

 

  • I, simplement, busqueu estonetes cada dia per conversar. No heu de forçar mai la comunicació, aprofiteu que tenen vacances per crear un clima relaxat i distès que fomenti un intercanvi comunicatiu on cadascú pugui explicar les seves experiències del dia i escoltar l’altre. També podeu decidir amb el nen què li ve de gust fer el següent dia, organitzar la setmana entre tots,… qualsevol tema de conversa serà bo.
Leave a reply